PRIMARIA COMUNEI MILCOIU

Judetul Valcea

TURISM

    Pe langa peisajele atragatoare, in comuna Milcoiu se regasesc numeroase cladiri care scot in evidenta indemanarea si spiritul creativ al locuitorilor din aceasta zona.
    In comuna Milcoiu exista Hanul Turistic Topolog, categoria I, motel 3 stele. Dispune de 28 camere cazare, 2 apartamente, 2 sali restaurant capacitate 300 locuri, 2 terase capacitate 70 de locuri, parcare, un teren de sport pentru tenis si fotbal, piscina.
    In apropierea hanului Topolog exista raul Topolog unde se poate pescui si scalda.
    Un alt obiectiv care ofera servicii la standarde internationale este statia PECO Topolog, care dispune de 6 pompe de distributie, magazine si parcare.
    In comuna noastra se afla un numar de 5 biserici ortodoxe construite in sec al XIX-lea si o biserica adventista de ziua a saptea.
    Biserica ortodoxa Milcoiu, cea dintai biserica a fost construita din lemn de catre Milcoiu si a fost asezata pe versantul de est al dealului Tepsenari, dar al carui loc nu se mai cunoaste. Mai tarziu, aproximativ acum 200 ani s-a construit o alta biserica tot din lemn pe varful Dealului Milcoiu si care a servit pe urma drept capela de cimitir pana in 1940 cand a ars fiind incendita de nemti. Aici au servit ca preoti Din Dumitru, Dub Radu Maracine.
    Biserica actuala din vatra satului Milcoiu a fost zidita din caramida in forma de cruce, acoperita cu sita. Pictura este in tempera. Constructia a durat 3 ani  (1875 - 1878). Ctitorii principali au fost Constantin Hodoroaga care a murit in 1882 la varsta de 85 de ani si fiul sau Ionita Hodoroaga care a trait 53 de ani si ale caror morminte sunt asezate in pridvorul bisericii.
    Mentionam ca biserica este constuita in stil Brancovenesc, cu pridvor in forma de cruce. Din pisanie rezulta ca aceasta biserica are hramul "Adormirea Precistii" si Sf. Imparati Constantin si Elena zilele PS Episcop al Argesului Ghenadie Il cu binecuvantarea caruia a inceput in 1875 construirea. In pisanie sunt date numele ctitorilor si ale membrilor famililor lor: Constantin Hodoroaga si sotia Ana, Ioan Stoica Anica, Ion Maria Badea Grijan Ioana, Ion preotul, Ioana preoteasa. Biserica a fost zidita de Ioan Udrea si pictata de Ilie Ioan-Pitesti. La aceasta biserica au slujit preoti Ion Radulescu, Stefan Gibescu, Dumitru Stanescu, Constantin Soare, Ghorghe Constantinescu. Petre Georgescu, iar cantareti de strana Alexandru Petrica si Ioan Tudor. S-au facut lucrari de restaurare in anii 1967-1968 acoperindu-se CP tabla zincata, iar in perioada 2006-2007 s-au facut o serie de lucrari privind tencuielile exterioare, pictura, electrificarea precum si schimbarea usilor la intrare.
    Din anul 1989 oficiaza ca preot paroh Alexandru Petrica.
  • Biserica ortodoxa Tepsenari inceputa in 1886 si terminta in 1892 este zidita de Constantin Lica fost primar si majoritatea enoriasilor. Nu se cunoaste numele celui ce a condus aceasta constructie ci numai ca pictor cunoastem numele Nicolae Popovici asa cum e gasit semnat pe icoana Maicii Domnului. Este construita din caramida, iar temelia din caramida si bolovani, nefiind destul de trainica are serioase fisuri prin anii 1968-1972 s-au facut reparatii de catre preot Georgescu Petre fiind resfintita de PS Episcop Iosif al Ramnicului.
    Dupa anul 1989 s-au facut lucrari de consolidare, electrificare si imprejmuire cu garduri noi. Actualmente slujeste ca preot Alexandru Petrica si are hramul "Adormirea Maicii Domnului"
  • Biserica ortodoxa Suricaru in anul 1892 s-a constuit o biserica din caramida fiind pictata de Take Petrescu si deservita de principalul ei ctitor preotul Dumitru Stanescu urmat de preot Constantin Soare.
    Ulterior s-au facut reparatii capitale, s-a electrificat iar in ultimii ani s-a refacut picture fiind resfiintita de PS Episcop Gherasim, preot fiind Copela Nicolae. Are hramul "Adormirea Maicii Domnului".
  • Biserica ortodoxa Ciutesti si Cazanesti. Demn de amintit este si faptul ca in clipele de neliniste si durere ale timpurilor trecute, satenii comunei noastre isi gaseau alinarea suferintelor in locasul oranduit pentru reculegere si rugaciune, singurul care prin vitejia veacurilor trecute a mentinut poporul nostru ca popor, locas care a fost biserica si a carei origini se pierd in negura vremii. Odata cu sfintirea manastirii Curtea de Arges in 1517 si la care au luat parte 1000 calugari straini, multi nu s-au mai intors de unde venisera, ci au mai ramas aici formand schituri si mici manastiri.
    Pe versantul de S-E al dealului Ciutestilor dincolo de punctul "Rusoaia", povesteau batranii ca in timpul de demult a existat o biserica sau un schit, iar din cauza vechimii cat si a intemperiilor naturii astazi nu mai exista.
    Alaturi de aceste bisericute ce au apartinut cum am aratat calugarilor, cam pe la 1850 s-a construit de catre satul Cazanesti o bisericuta de lemn, dar fiind mica si neincapatoare s-a transformat in 1895 in capela de cimitir, fiind inlocuita cu biserica din satul Ciutesti.
    Aceasta din urma s-a ridicat prin staruinta unor oameni de bine ca: Ion Valcu, Marin Marinescu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Ghita, A.Valcu si altii. Este zidita din caramida si pictata de Take Petrescu si a fost servita de
preotii Florea Dumitru Ionescu, Stefan Gibescu, Nicolae Ologu si altii. Astazi oficiaza preotul Nica Marian, are ca hram "Cuvioasa Paraschiva". Biserica ortodoxa Izbasesti-prima biserica s-a ridicat acum aproximativ 150 ani este asezata intr-un loc dosnic, spre rasarit de vatra satului si construita din lemn masiv cu frumoase ornamente pe dinafara.             Serveste drept capela de cimitir inca din 1875 cand s-a terminat biserica de zid din mijlocul satului.
    Din cauza slabei fundatii astazi se afla in ruina. Impodobita cu pictura in ulei fiind construita in stil bizantin, a servit drept model pentru multe biserici din imprejurimi. Zidita din staruinta lui Ion Deaconu (Pitigoi) si a preotului Ion Duhovnicul principalii ctitori, au fost sprijiniti de enoriasii satului cat si binefacatori din satele vecine.
    Biserica a fost servita de preot Din Ion.
    Biserica Adventista de Ziua a Saptea constuita in anul 1930 in satul Milcoiu. In prezent in anul 2007, luna iulie s-a dat spre folosinta o noua biserica in satul Tepsenari. In prezent biserica este pastorita de pastor Grigore Daniel.